Meditasyonun zihni sakinleştirdiği düşüncesi bir yana dursun, Mandala çizmek, günümüzde meditasyon oturuşlarında kalmakta zorlanan, zihnini kontrol edemediğini ya da etmeden de seyirci olarak kalmaya tahammül edemediğini dile getiren, otururken sürekli hareket etme ihtiyacı hissedenler için harika bir meditasyon aracıdır.
Peki nedir bu mandala?
Mandala çizimi sinir sistemini sakinleştirerek, anksiyete ve depresyona iyi gelen bir aktivite olarak tariflenir. Herhangi bir mandala oluşturmanın yanı sıra, halihazırda var olan bir mandalanın renklendirilmesinin bile, beyindeki nöro-kimyasal aktiviteyi yavaşlatarak, bedenin strese karşı verdiği tepkileri dinginleştirdiği söylenmektedir.
Mandala, belirli geometrik şekillerin bir merkez noktasından başlanarak, simetrik bir şekilde çizilmesi ile oluşan bir diyagramdır. Temel olarak Tibet Budizminde kökenlenen mandala, Sanskrit dilinde, çember, daire anlamına gelir ve mikrokozmostan makrokozmosa doğru bir geçişi sembolize eder. Çoğunlukla bir meditasyon aracı olarak kullanılır. Kişinin kendi mandalasını oluşturması, çeşitli bilinç hallerini adım adım geçerek, merkeze, yani içe doğru yaptığı bir yolculuğu ifade eder. Bunun yanı sıra, tamamlanmış bir mandalanın, kutsal bir alan oluşturduğuna inanılır.
Mandalalar merkezden dışa doğru şekillenen çizimlerdir ve merkezde bir nokta ile başlar. Bu nokta “tohum” ya da “zerre” gibi anlamları sembolize edecektir. Bir toplanma merkezi gibi düşünebileceğiniz bu nokta etrafında şekillenen tüm çizimin kuvvet merkezidir. Bazı inanışlarda aydınlanma noktası olarak da tanımlanmıştır. Bu noktada, evrendeki her şeyin bir merkezi, yani noktası olduğunu hatırlatmak gerekir. DaVinci’nin 5 köşeli adam çizimi de bir mandalayı tarifler. Her atomun ya da bedenimizdeki her hücrenin merkezindeki nokta da bir mandaladır. Bütün sihir, merkezdeki o noktadadır. Parmak izimiz, gözümüzün yapısı, bir ağacın oluşumu, yapraklar, bedenimizdeki parçalar, doğa olayları vb. her şey bir nokta etrafında açılan ve yine sayısız noktadan oluşan çizgilerden meydana gelmiştir.
Benim çizimim iyi değil vs. gibi kaygılardan uzak denenmesi gereken mandala çizimini adım adım uyguladığınızda, kendinizi daha sakin ve merkezinizde hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Pema Chödron, her bireyin bir mandala gibi, uçsuz bucaksız ve limitsiz olduğunu, kişinin özünün, kendi mandalasının merkezindeki dairede yer aldığını ve düşündüğü, duyduğu, gördüğü her şeyin onun hayatının mandalasını oluşturduğunu söyler.
Bu nedenle kişinin kendi özünden yola çıkarak çizeceği her bir mandala, tıpkı bir meditasyon oturuşunda olduğu gibi, olanı, biteni, ortaya çıkan her ne ise onu, olduğu gibi görmesine bir aracı olacaktır.
Nasıl mandala çizmeye başlayabilirsiniz?
1- Kağıdın ortasında bir nokta ya da daire çizin. Nasıl olduğuna odaklanmadan, içinizden geldiği gibi bir nokta çizin.
2- Merkezdeki nokta/dairenin merkezinden düşey ve yatay iki çizgi atın.
3- Daha sonra 4 ana parçayı ortadan bölecek şekilde 2 çizgi daha atın, 8 dilim oluşturun.
4- Merkezden başlayarak, yardımcı çizgilerinizi kesen bir daire ya da çokgen çizin ve iki merkez arasında kalan alanı, seçeceğiniz bir şekil ile merkezdeki daire etrafında simetrik olarak çizmeye başlayın. Bu şekil bir yuvarlak, bir su damlası, bir üçgen ya da dilediğiniz, içinizden geçen bir sembol olabilir.
5- Bu şekilde devam ederek, içinizden geldiği gibi merkezden dışa doğru ilerleyin ve mandalanız oluşsun.
Unutmayın, önemli olan ne kadar harika bir iş ortaya çıkardığınız değil, olanı olduğu gibi gözlemleyip, ortaya çıkanı kapsayıcı bir şekilde kabul edebilmeniz. Ünlü psikiyatr Carl Jung’un dediği gibi “mandala, özün bütünlüğünü tarifler.”
Keyifli pratikler dilerim.
Comments