top of page

'Doğal Doğum' un Anahtarı: 11 Maddede Nasıl Özgüvenimi Artırabilirim?

Doğum yaklaşırken kaygı yoğunluğu yaşıyorsan öncelikle bunun normal olduğunu bilmelisin. Ancak onun varlığını kabul ederken, 9 aylık süreç boyunca kendini onunla birlikte doğuma hazırlaman da mümkün.

Bebeğinin doğumu öncesinde kendine olan güvenini nasıl artırabilirsin?

Bebeğin doğumu öncesinde özgüveni artırmak, olumlu bir hamilelik ve doğum deneyimi için de oldukça önemlidir. İşte bu önemli dönemde kendine güveninizi artırmaya yardımcı olabilecek bazı ipuçları:


1. Eğitim ve Hazırlık:

  • Doğuma hazırlık eğitimi veren güvenilir sınıflara katılarak doğum süreci hakkında bilgi edinin. Bu eğitimler kapsamında, doğumun nasıl başladığı, nasıl ilerleyebileceği, hangi durumlarda neler olduğunu ve bedene ve zihne nasıl yaklaşılması gerektiğini aktaran uzun soluklu ve oldukça besleyici olan bu eğitimler, doğuma dair geçmişten getirdiğiniz olumsuz ya da yanlış bilgi kirliliğini ortadan kaldırmanıza ve zihninizin doğuma biraz daha yumuşak ve olumlu bakmasına yardımcı olabilir.

  • Ne beklemeniz gerektiğini anlamak, kaygıyı azaltabilir ve özgüveninizi artırabilir.

  • Hamilelik, doğum ve doğum hakkında kitaplar okuyun, makaleler okuyun ve olumlu deneyimler ya da bebeklerin gelişimi ile ilgili videolar izleyebilirsiniz. Bilgi sahibi olmak, zihnin kontrol hissinizi besleyecek ve gevşemesine yardımcı olacaktır.


2. Olumlamalar:

  • Kendi bedeninizin doğum yeteneğinize inancınızı pekiştirmek için olumlu ve pozitif cümleler kullanın. "Ben güçlüyüm," "Bunu yapabilirim," ve "Bedenim ne yapması gerektiğini biliyor" 'Bebeğime ve bedenime güveniyorum' gibi ifadeleri tekrarlayarak kendinize güç katabilirsiniz.


3. Destekleyici İnsanlar:

  • Etrafınızı sizi destekleyen arkadaşlar, aile ve profesyonellerle çevreleyin. Size inanan ve moral desteği sağlayabilen insanlar önemlidir. Bunun haricinde etrafınızda, doğuma ya da bebekli hayata dair negatif, korkutan yorum yapan insanlara, anlattıklarını duymak istemediğinizi söyleyebilir, bunu başaramıyorsanız, ilişkinize daha uzun aralar koyarak temas etmeyi deneyin. Ve olumsuz cümleler duyduğunuzda bebeğinize içinizden, 'bu onun hikayesi, bizim hikayemiz değil' gibi konuşmayı unutmayın :)


4. Görselleme ve Gevşeme:

  • Farkındalıklı nefes alma, yönlendirmeli meditasyon ve görselleştirme gibi rahatlama tekniklerini gebeliğiniz boyunca düzenli uygulayın. Olumlu bir doğum deneyimi hayal etmek stresi azaltabilir ve bedeninizin bu hislerle aşina olmasına yardımcı olabilir ve bu sayede özgüveninizi artırabilirsiniz.

  • Dilerseniz, youtube kanalımda paylaştığım yönlendirmeli meditasyonlara buraya tıklayarak HEMEN deneyebilirsiniz.


5. Yoga:

  • Hamilelik boyunca bedeninizi doğuma fiziksel olarak hazırlayan egzersizler çok önemli. Eğer doktorunuzdan hareket edebileceğinize dair bir onayınız var ise, gebeliğinizin 12-14. haftasından itibaren bir yoga sınıfına dahil olabilirsiniz.

  • Bu sayede bedeninizi ve zihninizin sağlıklı kalmasını sağlarken, doğal bir doğumda aktif rol oynacak, sırt, karın, bacak ve pelvik taban gibi bir çok kas grubunun hareket kabiliyetini ve esnekliğini artırabilirsiniz. Dilerseniz, buradan benim sunduğum bir hamile yogası dersine erişebilir ve deneyebilirsiniz.

  • Benimle birlikte hareket etmek ve her hafta canlı sunduğum hamile yogası derslerine katılmak isterseniz, instagram/cevikmaymunyoga ya da cevikmaymun@gmail.com adresine hemen mesajınızı iletebilirsiniz.


6. Plan ve İletişim:

  • Doğum yapmayı planladığınız, doğum ekibi ve hastaneyi seçmek, oraları doğum öncesinde ziyaret ederken, mekanın kokusuna, yüzlere aşina olmak, doğuma ilk kez gideceğiniz bir yerden daha iyi gelecektir. Kendinizi bildiğiniz bir yerde daha güvende hissetmeniz, doğum deneyimizi pozitif yönde etkileyebilir.

  • Doğum anında kimlerin yanınızda olmasını, kimlerin sizi negatif etkileyebileceğini önceden düşünün ve bunu net bir dille yakınlarınıza anlatın.

  • Herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmak için bu planı elbette doktorunuzla da paylaşmayı unutmayın.


7. Sağlıklı Beslenme ve Yaşam:

  • Stresi azaltmak ve refahı teşvik etmek için kendinize iyi bakmayı öncelikli hale getirin. Bunun içinde yeterince uyku almak, dengeli beslenmek ve kendinize zaman ayırmak çok önemli.

8. Kendine Şefkat:

  • Kendinizi olumsuz ve kaygılı hissettiğiniz anlarda, kendi içsel sesinizin şefkatli olmasına önem verin. Kaygınızla birlikte onu görerek, kabul ederek gevşeyebilmek mümkün olabilir. Elinizden gelmeyen durumlar karşısında da bu şefkat tonunu sürdürebilme beceresi için farkındalık çalışmalarına katılabilirsiniz.


9. Profesyonel Rehberlik:

  • Eğer yoğun anksiyete veya özgüven sorunları yaşıyorsanız, hamilelik ve doğum sonrası bakım konusunda uzmanlaşmış bir terapist veya danışmanla konuşabilirsiniz.

  • Doğum anında ve sonrasında yenidoğan ile birlikte ne yapacağınız konusunda tereddütleriniz var ise, bir doula ( doğum destekçisi) , özel bir ebe ya da emzirme danışmanı ile çalışabilmek gibi seçeneklerinizi araştırabilirsiniz.

10. Destek Grubu:

  • Hamilelik veya doğum destek grubuna katılarak diğer bebek bekleyen annelerle bağlantı kurun. Deneyimleri ve endişeleri paylaşmak sizi rahatlatabilir ve özgüveninizi artırabilir.


11. Farkındalık:

  • Doğum sırasında şu anı yaşamak ve sakin kalmak için farkındalık tekniklerini uygulayın. Katılacağınız, hamile yogası gruplarında farkındalık çalışmalarının yapılıp yapılmadığına özen gösterin. Farkındalıklı nefes alma, diyafram nefesi, tam nefes gibi nefes tekniklerini düzenli uygulamak da faydalı olacaktır.


Unutmayın ki sadece doğum için değil, hayatımız boyunca özgüven inşa etmek bir yolculuktur ve zaman zaman şüphe ve kaygı anları yaşamak normaldir. Ancak doğru hazırlık ve destekle doğuma yaklaşırken daha fazla güçlü ve özgüvenli hissedebilirsiniz. Ayrıca, her doğum deneyimi benzersizdir, bu nedenle en iyi sonucu sağlamak için ihtiyaçlarınıza ve bebeğinize uygun planlar ve beklentileri esnek bir şekilde ayarlamaya açık olun. Çünkü bu sizin doğumunuz ve siz ve bebeğiniz biricik!


Size neşe dolu ve hatıranızda harika yerlere dokunan bir doğum deneyimi dilerim.

Sevgilerimle,

Fulya



24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page