top of page

DOĞAL BİR ŞİFALANMA YÖNTEMİ: HORMON YOGA TERAPİ NEDİR?

Fiziksel ve duygusal aktivitelerimizin, ilişkilerimizi yaşayış şeklimizin, iç organlarımızın davranışlarının, olaylara verdiğimiz tepkilerin ve dahası birçok şeyin merkezi olan hormonlarımız hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

İşte bugün size geçtiğimiz haftalarda, İnanna Kadın Farkındalık Merkezi’nde katıldığım ve Şaylan Yılmaz tarafından verilen bir atölyeden yola çıkarak, hem Hormon Yoga Terapi’yi tanıtmak, hem de kendi bedeninize yeniden bir bakma fırsatı açabilmeyi amaçlıyorum.

“Kendinizi yorgun hissettiğinizde, sıcak ve yumuşak avuçlarınızla karnınıza dokunduğunuzu fark ettiniz mi? Yaşam enerjimizin, yaratma ve üretme enerjimizin merkezi olan rahmimiz ve yumurtalıklarımızla bağ kurmakta, onları hissetmekteyiz aslında. İlgimizi, sevgimizi ve nefesimizi farkındalıkla alt karnımıza ilettiğimizde, bedenimiz rahatlamaya, yeniden enerjiyle dolmaya başlar. Görüldüğünü ve sevildiğini hisseden kim rahatlamaz ki?”

diyor Şaylan Yılmaz.


Şaylan, çeşitli ülkelerden edindiği deneyimleri aynı potada eriten, yin ve hamile yogası dersleri ile tanınan, rahim yogası, ayurvedik meme doku masaj terapisi, doğuma hazırlık rehberliği, doulalık ve menstrual farkındalık çalışmaları ile kadın bedeni ve rahim bölgesine dair oldukça donanımlı bir yoga eğitmeni. Hormon yoga terapiyi ise tekniği oluşturan Dinah Rodrigues’ten bizzat öğrenmiş. Şaylan, yılın belirli dönemlerinde düzenlediği hormon yoga terapi atölyeleri ile kadınlara kendi bedenlerini şifalandırmak için bir fırsat sunuyor.

İlk bakışta “Hormonun da yogası olur mu?” diyebilirsiniz, ancak konu hormonlar olduğunda meselenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.
İnanna Kadın Farkındalık Merkezi, HYT Atölyesinden bir kare- Şaylan Yılmaz photo:çevikmaymun

Hormonlar neden bu kadar önemli?


Hormonlarımız, erkekler için de oldukça önemli olmasına rağmen, kadın bedeninin her ay tekrar tekrar yaşadığı regl döngüsü boyunca, değişip dönüşen seviyeleriyle ve özellikle östrojen ve progesteron hormonları arasındaki dalgalanmalarla, yaşamsal faaliyetlerimizin çoğunu kontrol eder. Bunun yanı sıra, hamilelik, doğum, lohusalık, menopoz gibi direkt olarak hormonal değişimleri barındıran durumlarda, dengeli bir hormon seviyesine sahip olmanın, bu süreçleri kolaylaştırdığı söyleniyor.

Bu nedenle hormon dengeleri ve seviyelerinde yaşanabilecek herhangi bir düzensizlik birçok alanda olumsuzluklara neden oluyor. Eğer hormonal bir dengesizlikten kaynaklı bir rahatsızlığın varsa ve bunu dışarıdan vücuduna aldığın bir ilaç vs. ile kontrol etmek istemiyorsan, düzenli bir hormon seviyesinin bedenine ve ruhuna olan katkılarını öğrenmek istiyorsan, gündelik uygulayabileceğin bir pratik ile yeniden canlanmanın yolunu bulmak istiyorsan, hormon yoga terapinin (HYT) tam sana göre olduğunu söyleyebilirim. Bu durumda akla gelen ilk soru ise şu: Hormon Yoga Terapi nedir?


Hormon Yoga Terapi nedir?

HYT tekniği, Brezilya kökenli yoga terapisti olan Dinah Rodrigues tarafından 63 yaşında oluşturulmuştur. 63 yaşındaki sağlık durumunun doktorunun dikkatini çekmesi üzerine, bunu yoga pratiğine bağlayan Dinah, doktorunun da desteğini alarak, kadın hormonlarının üretimini aktive edebilecek bir egzersiz serisi oluşturabileceğini söyleyerek yola çıkmış ve seriyi oluşturmuştur. HYT, hormonlarımızı doğal yöntemlerle kontrol edip, dengeleyebileceğimiz bazı yoga hareketleri, nefes çalışmaları ve meditasyon tekniklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bedensel ve zihinsel bir pratiktir. Yapılan pratik boyunca bedenimizdeki salgı bezleri, egzersiz ve nefes ile birlikte uyarılarak hem hormon salgılanmasına, hem de bu salgılanan hormonların dengeli olmasına katkı sağlıyor.

Serinin ilk bölümü dinamik beden ve nefes egzersizlerinden oluşurken, diğer bölümü stresi azaltıcı uygulamaları içeriyor ve toplamda 40 ila 60 dk arasında sürebiliyor. Deneyimleyen biri olarak şunu söyleyebilirim ki, yoga ile ilgili düşünceniz ne olursa olsun, HYT klasik hatha yoga pozlarından esinlenerek oluşturulsa dahi, hatha yogadan oldukça dinamik ve güçlü nefes egzersizlerini içeren bir pratik olarak mutlata önyargısız deneyimlenmesi gerekiyor.


Peki bu pratik kimler için uygun?

Dinah YouTube üzerinden yayınlanan bir röportajında, kadınlık hormonlarının kişiyi 20 yaş daha genç gösterip, hissettirdiğini, bunların yanı sıra, düşük hormon seviyelerinin saç dökülmesi, bebek sahibi olmakta güçlük yaratabileceğini, tiroid hormonlarında yaşanan düşüklüklerin ise hızlı kilo artışına sebep olduğunu vurguluyor ve hormon yoga terapinin hormon kaynaklı bu gibi şikayetleri olanlara faydalı olabileceğini öne sürüyor.


Kendi katıldığım atölye kapsamında ise, farklı yaş grubundan ve farklı şikayetlere sahip olan insanlar vardı. Kimisi menopozun etkilerini hafifletmek, kimisi düzensiz menstrual periyoduna bir yöntem bulmak üzerinden aynı çembere katılmış, ben ise, hayatım boyunca duygusal iniş, çıkışları sıklıkla yaşayan biri olarak, “Kaygı bozukluğuna bir parça destek olabilir mi?” sorusu ile yola çıkmıştım. Bu nedenle, HYT, hormonal düzensizliklerden ötürü birtakım sıkıntılar yaşayan, hormonlarını yeniden aktive etmek isteyen, farklı yaş ya da koşuldaki kadınlar tarafından tercih edilebilir. Ancak sadece deneyimleyen bir göz olarak bunu söylediğimi ve konu hakkında detaylı bilgiyi ancak Şaylan Yılmaz’ın verebileceğini hatırlatmak isterim. Ayrıca bu pratiği öğrenmek için daha önce yoga yapmış olmanıza da gerek yok.


Hormon Yoga Terapi’nin bilimsel olarak kanıtlanmışlığı var mı?

HYT Atölyesinden bir kare-Şaylan Yılmaz photo: Çevik Maymun

Kendi kızı da doktor olan ve bilimsel kayıt tutarak çalışma yapmayı önemseyen Dinah, danışanlarına bu deneyimi aktarmadan önce kan testi yaptırıyor ve daha sonra 4 ay boyunca gelişim takibi yaparak hormon seviyelerinin nasıl yukarı doğru değişim gösterdiğini ortaya koyuyor. Dolayısı ile bu çalışma aynı zamanda bilimsel bir teknik olarak değerlendiriliyor.


Nasıl kendi kendime pratik yapmayı öğrenebilirim?


Türkiye’de Şaylan Yılmaz, yılın belli dönemlerinde, İstanbul’da kurucusu olduğu İnanna Kadın Farkındalık Merkezi’nde 2 günlük atölyeler dahilinde, hormon yoga terapi egzersizlerini öğreterek, katılımcılara daha sonrasında evde kendi kendilerine uygulayabilecekleri bu donanımı kazandırıyor. Eğer siz de kendi bedeninizi ve hormonlarınızı dengelemek, geleceğinize yatırım yapmak ya da hormonal düzensizlik kökenli bir rahatsızlığınızı doğal yollardan gidermek isterseniz, Şaylan’a Instagram‘dan ve Facebook‘tan ya da saylan.yilmaz@gmail.com adreslerinden ulaşabilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz. Dinah Rodrigues’e ise buradan ulaşabilirsiniz.


118 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page