ÜST GÖVDENİZİ ESNETEN VE OMURGANIZI HAREKETLENDİREN 4 BASİT YOGA POZU
Yaşamınızın hızı, yoğunluğu ya da keyfinizin olmamasının sizi yoga pratiğinden geri bırakmasına izin vermeye gerek yok. Aşağıda paylaşacağım 4 basit yoga pozunu hayatınıza dahil etmeniz, daha rahat nefes almanıza yardımcı olacağı gibi, stres düzeyinizi zaman içinde azaltmayı ve ileride yaşayabileceğiniz temel fiziksel sorunların önüne geçmeyi sağlayabilir.
OMURGANIZIN VE ÜST GÖVDENİZİN HAREKET AÇIKLIĞININ NEDEN ÖNEMLİ
Basitçe anlatacak olursak, omurgamızın kıvrımlı yapısından dolayı, 3 farklı kıvrımın (servikal,lumbal,torasik) birbiri ile olan ilişkisinde, her bölümün kendi üstüne düşen görevi yeterince yapabiliyor olması, sağlıklı bir omurga hareketliliği için en önemli koşullardan biri diyebiliriz.
Eğer sırtınızın ortası dediğimiz bölüm, yeterli harekete ve açıklığa sahip değilse, bu işi zamanla omurganın alt ve üst kısımları daha çok yükü üstlenerek karşılamaya çalışabilir. Bu durumun ise ileride boyun ve bel ağrılarınızın artmasına neden olabildiği söylenmektedir.
NEFES VE ÜST GÖVDENİZİN HAREKETLİLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ
Tüm bunların yanında, daha etkili ve rahat nefes alabilmeniz için ise, bu bölgenin hareket aralığının esnek olması yine çok önemlidir. Nefes aldığınızda genişleyen göğüs kafesinizi fark edin. Bu bölgenin arkasında ise yer alan omurganızın torasik adı verdiğimiz bölümü de nefes aldıkça uzar, nefes verdiğimizde ise, öne doğru tekrar geri döner.
Eğer omurganızın bu kısmını yeterince hareket ettirmezseniz, dolayısıyla bu durum akciğerlerinizin genişleyecek alanı kısıtlandığından, bedeninize dolan hava miktarı da azalacaktır.
Aynı zamanda sinir sisteminiz de bu durumdan direkt olarak etkilenecektir ki onu başka bir yazıda paylaşabilirim. Şimdi gelin pozlara birlikte detaylı bir şekilde bakalım.
1. YERDE ÇEVRİLME
Sırt üstü uzanın ve dizlerinizi göğüs kafesinize çekin.
Dizlerinizi bir yana doğru ağırlaştırmaya başlayın, bunu yaparken, aksi tarafta kafan omzunuzu yerde tutmaya devam edin.
Dizleriniz yere gelmiyor olabilir, o halde aksi omzu yerde tutmaya devam ederken, dizlerinizi havada tutmak zor gelebileceği için, altına bir minder,battaniye yerleştirebilirsiniz.
Eğer dizleriniz yere geldiyse ve daha derin bir çevrilme istiyorsanız, bacak bacak üstüne atıp pozu deneyebilirsiniz.
2. YANLARA ESNEME
Pozu yapmadan önce rahat ve sırtınızın dik olduğu bir oturuşa yerleşin.
Yerde oturmak zor ise, bir sandalye de bile olabilir.
Yanlara esnerken dirseğinizi düz tutarak, kolunuzda aksi köşeye uzanarak esneyin.
Uzadığınız tarafın tersinde kalan kalçanızı yerden ayırmamaya dikkat edin. Ayrılıyor ise, daha çok yana gitmek yerine, daha az yan ve daha çok yukarı uzayacak şekilde esnemeyi unutmayın
3. BİR YÜKSELTİ ÜZERİNE UZANMA
Varsa bir yoga blogu, kalınca bir kitap ya da bir battaniyeyi rulo yapıp tam kürek kemiklerinizin bittiği yer olan, sırtınızın ortasına yerleştirip üzerine uzanın.
Yükselti ne kadar fazla olursa, pozun etkisi o kadar artacaktır.
Boynunuzu arkaya bırakmak zorlayacağı için, onun da altını desteklemeyi unutmayın.
Eğer zorlanıyorsanız, yükseltiyi kendi rahat edeceğiniz yere göre ayarlayın.
Nefesi asla tutmayın, bir süre uzanın ve çıkarken dikkatli bir şekilde çıkın.
4. OTURARAK ÇEVRİLME
Bu pozda arkadaki elinizi hemen hemen kalçanızın dibine yerleştirerek yeri bastırın ve daha dik bir omurgayı elde etmeyi unutmayın.
Dirseğiniz dizin diğer tarafına geçmiyorsa, kolunuzda dizinize sarılabilirsiniz.
Boynunuz rahatsa arkaya çevirin, değilse, karşıya bakarak kalabilirsiniz.
Her bir hareketi sağ ve sol tarafınız için tekrarlamayı, pozlarda sizi iyi hissettirecek sürelerde kalmayı unutmayın.
Burada ya da bazen instagram hesabımda her hafta paylaştığım, bölgesel ya da genel, kendi zamanınızda, çok da vakit harcamadan uygulayabileceğiniz yoga serileri mevut.
Eğer bu serilerden ve blog yazılarından haberdar kalmak istersen, lütfen mail listeme üye olmayı unutma.
Keyifli pratikler dilerim.
コメント