top of page
Yazarın fotoğrafıFulya Menderes Ateş

EVDE YOGA STÜDYOSU KURMANIN 6 KOLAY YOLU

Güncelleme tarihi: 22 Kas 2018


Bir yoga stüdyosu için uygun, tematik ve davetkar bir mekan oluşturmak için başlangıçta bir servet harcamana gerek yoktur. Evinizin salonu, bir odası, çatı katı, kış bahçesi ya da uygun olabileceğini düşündüğünüz bir mekan varsa, gerisini düşük bir maliyetle bir stüdyo ortamına dönüştürmek oldukça kolay olacaktır. Aşağıda anlatacaklarım kesinlikle olması gereken kurallar olmaktan öte, bütüncül bir şekilde konuyu ele almanızı sağlayacak yol gösterici ip uçlarıdır.

Herşeyden önce evinizde uygun olabileceğini düşündüğünüz mekanların araştırması yaparak işe başlayabilirsiniz.

1) En uygun mekanı seçin


Dubleks bir evde yaşıyorsanız çok şanslısınız. Evinizin bir katını stüdyonuz için hazırlamak oldukça yerinde olacaktır. Hem öğrencileriniz için ayrı bir giriş sağlayabileceğiniz gibi, küçük bir resepsiyon, soyunma alanı ve tuvalet&duş imkanı da yaratabileceksiniz.

Yatak Odası/Uygun genişlikte bir oda: Yaşam alanınızı yoga stüdyosuna çevirmek zor oluyorsa, yatak odası bunun için ideal bir mekandır. Bu şekilde, grup derslerinizi bile kaldırabilecek bir alana sahip olabilirsiniz. Hatta bir ebeveyn banyosuna da sahipse, öğrencileriniz bu ihtiyacı için de özel bir alan yaratabilirsiniz.Böyle bir imkan yoksa ve oda yeterince geniş ise, bir köşeye bir paravan sistemi ile oldukça düşük maliyete bir soyunma alanı da yaratabilirsiniz.

Yaşam Alanı: Yaşam alanınızı ya da salonunuzu özel bir stüdyoya dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. Ancak günlük hayatınızda bu mekanı başka aktiviteleriniz için kullanamayacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Yoga stüdyosu için ayırdığınız alanın daima düzenli ve temiz tutma gerektiğini ve yaşam alanınıza ait mobilyalarınızı bu mekanda muhafaza edemeyeceğinizi unutmayın.


2) Küçük bir karşılama&bekleme alanı ve tuvalet yaratın


Ev stüdyoları için karşılama ve bekleme alanı yaratmak zor gibi görünse de, küçük bir koltuk ya da uygun maliyetli bir bank ve bir kaç dekoratif obje ile öğrencilerinize hoş bir karşılama alanı yaratabilirsiniz. Bu alan hem öğrencinizin girişte ve çıkışta hazırlanması için uygun bir ortamı sağlayacak, hem de ev stüdyonuzu daha profesyonel göstermek adına mekansal bir ipucu olacaktır.

Derse gelecek öğrencilerinizin kullanabileceği, onlar için özel olarak ayrılmış bir tuvalet alanı oldukça önemlidir. Siz dahil, hiç bir öğrenci günlük hayatınızda kullandığınız ve kişisel eşyalarınızın olduğu bir banyo-tuvalet ortamını kullanmak istemeyecektir. Eğer evinizin banyo haricinde küçük bir tuvaleti varsa bu alanı sadece stüdyoya ayırmayı düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra evinizin banyosu yeteri kadar büyükse, biraz masraflı bir tadilata girerek, onlar için bir alanda yaratabilirsiniz ki bu bence düşünülecek en son senaryo olmalı :).


3) Mekanın günün farklı saatleri için ışık-havalandırma ihtiyaçlarını belirleyin.


Bunun yanısıra, karanlık mekanlar için aydınlatma ihtiyacınızı belirleyin. Düşük maliyetle başlamak istiyorsanız mekana hazır aydınlatma elemanları ekleyerek devam edebileceğiniz gibi, biraz para harcayarak, temanıza da uygun bir asma tavan tasarlatabilir, gerek aydınlatma gerekse dekoratif yaklaşımlarınızı yer kaplamadan çözerek oldukça şık bir stüdyo elde edebilirsiniz.

Mekanın doğal yönden havalanması oldukça önemli olabildiği gibi yaz ve kış durumlarında stüdyonuzun optimum sıcaklıkta olması da önemli olacaktır. Bu anlamda odaya belki bir klima sistemi getirmek, ısınma ile ilgili bir sorunu varsa bunu çözmek gerekebilir.

Hazırlayacağınız alana karar verdikten sonra, işin en keyifli kısmı olan, dekorasyon ve tadilat projeniz için çalışmaya başlayabilirsiniz.


4) Stüdyo temanızı belirleyin


Çoğu stüdyonun kendine ait bir teması ve bakış açısı vardır. Bu nedenle hem sizi ziyaret edecek öğrencileriniz, hem de kendi zevkinize hitap edecek bir tema seçimi ile işe başlayabilirsiniz. Bu seçim, verdiğiniz yoga dersinin dinamiklerinden yola çıkabileceği gibi, sevdiğiniz renk kombinasyonları ya da mimari stillerden de oluşabilir. Çocuk yogası, hamile yogası,yoga terapi, vinyasa akış ya da power yoga gibi belirli bir tarzda bir yoga sunacaksanız, bunlardan biri de pekala temanız olabilir. Tahmin edebileceğiniz üzere, çocukların ilgisini çekecek bir mekan yaratmak, hamile bir öğrencinin ilgi odağıyla oldukça farklı olacaktır.

Aşağıda sıralayacağım temalar ve gereklilikleri size yol gösterebilir.


· Modern: Beyaz, Sade, Şeffaf elementler

· Vintage&Boho: Vintage ürünlerle dekore edilmiş duvarlar; ahşap elementler ve objeler+Doğal Taşlar

· Endüstriyel: Çelik+beton+tuğla kaplamalar elementler oluşturulmuş

· Minimalist: Açık renkler ve az eşya

· Akdeniz Stili: Tropik renkler ve eşya seçimleri

· Açık ve Havadar: Bol güneş ışığı, pastel renkler, geniş bir alan

· Eklektik: Modern ve vintage tarzının bir arada uyarlanabileceği bir alan


Ne seçerseniz seçin, başında bir tema ile yola çıkmak, ilerlemeniz ve yapacağınız seçimler adına oldukça faydalı olacaktır. Mekan tasarımının insan psikolojisi üzerine oldukça etkisi olduğunu da düşünecek olursak, öğrencinize bir yoga stüdyosunda neler sunabileceğinizi anlatmadan anlattığınız bir mekana sahip olacaksınız.


5) Stüdyonuza gelecek öğrenci profilini belirleyin.


Eğer belirli bir öğrenci profiliniz oluşmaya başladıysa, özel bir stil yoga üzerine ders vermek istiyorsanız, gelecek öğrencilerin yaş ve cinsiyet ağırlıklarını belirlemek seçimlerinizi kolaylaştıracaktır.


6) Dekoratif objelerinizi seçin.


İşin en keyifli kısmı ise son adım olan ve mekanın ruhunu yansıtacak dekoratif objelerin seçimidir.

Öncelikli olarak tavsiye edebileceğim konu küçük bir duvarınıza büyük bir ayna monte ettirin. Bu ayna mekanınızın derinliğini artırarak daha geniş gösterecektir. Aynı zamanda konu yoga olunca öğrencinizin kendini ayna kullanarak hizalamasına yardımcı olacaktır.

Bir duvarınızı mümkün olduğu kadar sadece boya ile dekore ettirmeye çalışın, çünkü pratik esnasında duvardan yardım alacak öğrencileriniz olacak.

Bunun yanısra mekanı çok yormayan ve kaplamayan küçük bir raf sistemi ya da dolap sistemi ile dekoratif objelerinizi, mat, blok vb yoga malzemelerini, kitaplarınızı,mum, heykel, doğal taş gibi objelerinizi kombinleyebilirsiniz.

Dekorasyon ile ilgili söylenebilecek şeyler oldukça geniş. Buradaki en önemli nokta sizin tema seçiminiz olacaktır. Temanızdan yola çıkarak yapacağınız her tadilat ya da mobilya ve dekoratif seçimleri ile oldukça ilgi çeken bir stüdyoya sahip olabileceksiniz. Yeter ki inanın :) . Daha fazlası için ideal bir yoga stüdyosu nasıl olmalıdır? yazımı da okuyabilirsiniz.


Eğer kafanız hala karışıksa ve detaylı bilgi ve danışmanlık talep etmek isterseniz, iletişim bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz. Keyifli pratikler dilerim.


Çevik Maymun


1.969 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page