top of page

GÜNEŞE SELAM (Surya Namaskar) Ne Anlatır?


Günese Selam Nedir?
Surya Namaskar

Güneşe Selam kısaca tanımlamak gerekirse, yoga pratiğinde vücudu uyandırarak ısıtmaya yarayan birbirini, takip eden poz gruplarını içeren bir seridir. Pozlar genel olarak arkaya ve öne eğilmelerden oluşur. Beden hem yere doğru ağırlığını bırakırken, hem de yukarıya doğru uzar. Bedendeki tüm eklemleri, kas gruplarını uyandırarak ısıtır, omurgayı esnetir. Hareketler döngüseldir. Yani nerede başladıysak orada bitirerek, döngüsel bir pratik gerçekleştirmiş oluruz.


Kelime anlamı olarak bakarsak Surya, Güneş Anlamına gelirken, Namaskar,selamlama anlamına gelir. Bu anlamda değerlendirirsek, yeni günü karşılamak adına yapılan, uzun bir süre uyku halinde kalan bedeni uyandırmak ve ısıtmak, zihni de canlandırmak adına pratik edilmektedir.

Genel bir yoga dersinde ise, ısınma egzersizlerinden sonra çoğunlukla pratik ettiğimiz bir seri olarak hatırlayabiliriz. Özünde 12 farklı mantrayı söylerken pratik edilen 12 yoga pozundan oluşur. Mantra söylenerek yapılan pratik ise, zihni belirli sözcükler üzerine odaklayarak, beden farkındalığını arttırmayı amaçlar.

Daha derin anlamda bakacak olursa, Vedik geleneğinde güneş, bilincin simgesi olarak tanımlanır. Bu poz grubunun, bedenin etrafında bulunan eterik(boşluk) enerjiye erişmek için tasarlandığı söylenmektedir. Her sabah gün doğumunda pratik edilen bu pozlar, kişinin hem bedeni hem de zihni üzerinde oldukça iyileştirici etkilere sahiptir.


Cevik Maymun

Kaynaklar:

  1. Workshopix ft. Rana Ortan Yoga School_ 200 Saatlik Temel Yoga Uzmanlık Programı Ders Notları


329 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page