Isınma-Soğuma ve Derin Gevşemeyi Atlamak
Bedeni güvenli bir şekilde harekete hazırlayarak kasları ve eklemleri ısıtmak, yaralanma, incinme riskini azaltır.
Hamilelikte hormonel değişikliklerle birlikte eklemler daha gevşek hale geldiğinden de ısınma özellikle önemli!
Yoga pratiği sonrasında gelen rahatlık hissi, bedenin sakinleşmesi, tıpkı bir doğum dalgasına benzeyen bir ders ritmi ile daha çok açığa çıkacaktır. Bu nedenle seansın sonuna doğru yavaşlamak da oldukça önemli!
Ve tüm bu seansın meyvelerini bebeğine ve bedenine yerleştirmek için, hamilelikte artan stres ve kaygıyla başa çıkmak için DERİN GEVŞEME SEANSLARINA katılmak oldukça faydalı. Burayı atladığında, bir zarar gelmez ama alacağın faydalarla kıyasladığımızda mutlaka yapmanı öneririm.
Bedenin Sinyallerini Dinlememek
Bu benim derslerimin altın kuralı:
Kendini fazla zorluyorsan, yavaşlamayı hatırlamak, biraz nefes almak, dinlenmek ve yine kendi sınırının izin verdiği kadar güvenli hareket etmek hamilelikte önceliğin olsun.
Aşırıya kaçmanın, sana ve bebeğine bir faydası olmadığı gibi, incinme, sakatlanma ya da başka olumsuz yan etkilere de yol açabiliriz.
En iyi yaklaşımlardan biri de, bebeğin büyüdükçe
egzersizlerinde güvenliği en üst düzeye çıkarmak ve
yaralanma riskini en aza indirmek için pozları uyarlayarak hareket etmek olsun.
Sadece pelvik taban/ core / cardio odaklı hareket etmek ya da bunları pratiğinize hiç eklememek
Hamilelikte,
Denge, stabilite ve hareket kabiliyetini geliştiren bir yoga desteği ile süreç boyunca daha rahat hissedebilirsiniz. Yani doğuma hazırlanırken, her gün değişen bir ağırlık merkezini ve bebeğin hacmini es geçmeden fonksiyonel bir pratikle desteklenmek sana iyi gelecektir.
Böylece incinme riskini azaltırken, bedenini günlük yaşamda da daha rahat hareket ettirmeyi öğrenirsin.
Eğer hamilelik boyunca, bedenin ‘doğum şekline’ ya da ‘senin kafanda kurduğun beden imajına’ yönelik bedenin sadece bir bölgesine odaklanarak hareket ediyorsan, bunu bilinçli bir yaklaşımla ve sağlıklı bir planlama dahilinde çalışmanın daha iyi olacağını belirtmek isterim.
Yoga yaparken su içmemek!
Hamilelikte,
Su tüketimi zaten çok önemli. Ama yoga yaparken, nabzının yükseldiğini hissettiğin yerlerde hem bir soluklanmak, hem de beden ısının fazla arttığınu hissetmeye başladığında, biraz serinlemek için yudumlayarak su tüketmek oldukça faydalı.
Çünkü her ne kadar hala hamile yogası derslerinde bağdaş kurup sakince oturup gevşediğimiz düşünülse de, bazen terlediğimiz, güçlendiğimiz yerler unutulabiliyor.
Unutmadan başlamadan önce matının yanına bir bardak su koyabilirsin :)
Açken Pratik Yapmak
Hamile Yogasında bir diğer önemli hal, mata aç gelmemek. Eğer hamile olmadığın zamanlarda da yoga yapan biriysen, mesela sabah erken, ya da akşam yemekten önce, bu seni etkilemiyor olabilir.
Ancak hamile yogasını yine böyle koşullarda pratik edeceksen, mata çıkmadan önce sağlıklı atıştırmalıklarla kan şekerinizi dengede tutmak açısından kendini ve bebeğini desteklemen yine önemli olacak.
Böylece yere inip kalkışlarımızda yaşayabileceğin baş dönmesi, göz kararması gibi hallerin de önüne geçmiş olabillirsin:)
Derslerim hakkında detaylı bilgi almak istersen buradan bana ulaşabilirsin.
Sağlıkla kavuşmanızı dilerim.
#hamileyogasi #prenatalyoga #doğumahazirlikdonemi #hamilelikteegzersizyaparkendikkatedilmesigerekenler
Comentarios