top of page

Kendine Alan Aç: Evde Meditasyon Köşesi Kurma Rehberi


Daha önce pek çok kez meditasyon pratiğinin özünde zihni sakinleştirme, onu dolaysız, yargısız bir biçimde gözlemleme olduğundan bahsetmiştik. Düzenli pratik edilen meditasyon çalışmalarının faydaları üzerine yazılıp çizilenler de ortada. Peki kendi pratiğimizi sürekli kılmak adına ne yapılabilir diye yola çıkarsak, gün içinde kendimizi rahat hissettiğimiz, sıkça vakit geçirdiğimiz bir ortamda, meditasyon pratiği için bir alan tanımlamak oldukça işe yarar olacaktır.

Gündelik hayatta çoğunlukla yapılan her eylemin, ona has bir mekanı olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. Yani uyumak için bir yatak odasına sahibizdir ki meditasyon için de bir meditasyon alanını tanımlayabiliriz. Meditasyon için tanımladığınız bu alan, tamamen size özel olacak ve gündelik aktiviteleriniz içinde pratiğin yerini alması ve süreklilik kılması kolaylaşacaktır.

Peki bu köşeyi nasıl tasarlayabiliriz?

1) Pratik Yapacağın Alanı Seç

Evinde, ofisinde, kendini rahat hissettiğin o alan neresi ise, pratik yapabileceğin bir köşe seçerek işe başlayabiliriz. Seçiminizi yaparken, kendinizden yola çıkın. Eğer gürültüden rahatsız olan bir yapınız varsa, evin en sessiz yerine yönelmenizi tavsiye edebilirim. Ya da temiz havadan zevk alan bir yapınız varsa, balkonunuzda küçük bir alan açabilirsiniz. Ya da her daim vakit geçirdiğiniz yer bir oturma odası ise, orada yaratacağınız bir köşe, sürekli gözünüze çarpacak ve pratik için sizi davet ediyor olacaktır. Kısacası alanını seçerken kendinizden yola çıkarak, tüm samimiyetiniz ve kapsayıcı bir şekilde verdiğiniz kararlarla alan tanımınızı yapabilirsin.

2) Alanını Tasarla

Mimari anlamda değerlendirecek olursak, seçtiğiniz alanı mutlaka küçük bir halı, örtü, minder ya da yere çizeceğiniz bir kare,yuvarlak vs ile tanımlayın. Bu görsel sınırlama, hem pratiğin ruhuna girmenizi kolaylaştıracak, hem de sizinle aynı mekanı paylaşan diğer insanlara karşı kendi özel alanınızı tanımlamış olacak. Tabiki bu seçimi yaparken, kendi renk, doku, desen vb zevklerinizi de göz ardı etmemenizi öneririm. Çünkü zevkle dekore edilmiş bir köşenin davetkarlığı oldukça yüksek olacaktır.

Alanın içinde küçük bir köşeyi hoşlandığınız objelere ayırın. Bu küçük bir sehpa üzerine yerleştirdiğiniz mumlar, tütsüler, doğal taşlar vb olabileceği gibi, sizin için önemli objeler, oyuncaklar, bitkiler bile olabilir. Kendi alanınızın mimarı olabilir ve isterseniz daha büyük ve cesur düşünerek, bu köşenin duvarlarını boyayabilirsiniz. Tavandan bir takım objeler sarkıtabilir, duvar halıları kullanabilirsiniz. Ya da belki sevdiğiniz görsellerle donatabilirsiniz. Daha fazlasını isterseniz, internet üzerinden arattığın anahtar kelimelerle daha önce yapılmış harika meditasyon köşelerine bir göz atabilir ve kendi alan tanımınız için yeni fikirler keşfedebilirsiniz.

Ne olursa olsun, tasarladığınız bu köşeyi düzenli ve temiz ve tüm detaylarıyla işlenmiş bir şekilde tutun ki, bedeninize ve zihninize doğru çıktığınız yolculukta, arabanızın sizi yarı yolda bırakmasına izin vermemiş olasınız. Siz değiştikçe de alanınız değişsin. Herhangi bir durum sizi rahatsız edemesin, bu alanda siz, kendiniz ve zihniniz bir olabilesiniz.

61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page