Mudra, antik hint danslarında ve seramonilerinde kullanılan ve ellerle yapılan sembolik işaretlerdir. Sanskrit dilinde ise ‘mühür’ anlamını taşır.
Yoga ve meditasyon çalışmalarında ellerle yapılan bu mühürlerin, bedendeki enerji akışını yönlendirdiğine ve çakralardaki tıkanıkları açtığına inanılır. Kadim bilgilere göre, her bir parmağımız, bedeni oluşturan 5 elementi ve dolaylı yoldan da bir çakrayı temsil eder. Bu nedenle parmaklarla oluşturulan bu mühürlerin, bedensel sistem üzerinde oldukça etkili ve şifalanmaya yardımcı olduğuna inanılmıştır. Ayrıca her mudranın bedende etkilediği bir bölge vardır. Hadi gelin bilinen en yaygın 5 mudraya yakından bakalım.
1) Namaskar Mudra:
Bilinen ve uygulanan en yaygın mudra, Namaskar Mudradır. Ellerin kalbin önünde bir arada ve avuç içlerinin birbirine dokunduğu dua pozisyonudur. Bedendeki enerjinin ayrılma noktalarının eller olduğu düşünülür. Bu nedenle avuç içlerinin bir araya getirilerek kapatılması enerji akışını beden içinde tutar.
Hatha yoga içerisinde bir çok pozun içine yerleşmiştir.
2) Chin Mudra: Odaklanmayı ve bedendeki enerjiyi arttırdığına inanılır. Bu mudra uygulandığında alt bel bölgesindeki ağrıları hafifletir. İki elin göğüs kafesi hizasında avuç içleri karşıya bakacak şekilde kaldırılması ve işaret ve baş parmak uçlarının birbirine değdirilmesi pozisyonu mudrayı oluşturur. Diğer 3 parmak birbirine paralel ve yukarı doğru uzatılır.
3) Chinamaya Mudra: Sindirim sistemini aktive ettiğine inanılır. Vücuttaki enerji akışını artırır. Bu mudrada Chin Mudra gibi, İki elin göğüs kafesi hizasında avuç içleri karşıya bakacak şekilde kaldırılması ve işaret ve baş parmak uçlarının birbirine değdirilmesi söz konusudur. Ancak bu defa diğer parmaklar avuç içlerine değecek şekilde kapatılır.
4) Adhi Mudra: Sinir sistemini yatıştırır,akciğer kapasitesini arttırdığına inanılan bu mudra hormalayı azaltır. İki el yine avuç içleri karşıya bakacak şekilde göğüs hizasında kaldırılır. Baş parmak avuç içine doğru kapatılır. Diğer 4 parmak ise baş parmağı saracak şekilde avuç içlerine doğru kapatılarak Adhi Mudra oluşturulur.
5) Brahma Mudra: Bu mudranın Vyana Vayu’yu tetiklediği düşünülür. Bu nedenle bedende nefesin dolaşım kapasitesini artırarak, tüm sistemi çalıştırdığına, akciğerlerdeki tüm tıkanıklıkları açtığına inanılır. Eller Adhi Mudra'daki gibi yumruk şekline getirildikten sonra, yumruklar gökyüzüne, katlı parmakların alt arka kökleri birbirine değecek şekilde bir araya getirilerek mudra oluşturulur.
Tüm bu mudralar omurganın dik olduğu ve size rahat gelen bir meditasyon oturuşunda uygulanır ve mudra pozisyonundaki eller üst bacaklara getirerek, nefes gözlem çalışması yapılır.
Çevik Maymun
Comments