top of page

MEDİTASYONDA ÖYLE OTURMAK ZORUNDA MIYIM? Meditasyona yardımcı malzemeler ve yöntemler

Meditasyon yapmak için tamamen dik oturmak gerekli mi?
Uzanmak en rahat ettiğim pozisyon ama bunun doğru olup olmadığından emin değilim.
Oturduğumda sırtımın ortasına, ayağımın kenarına ya da boynuma giren ağrılar nedeniyle meditasyonu sevmiyorum.

Bunlar bugüne kadar meditasyon pratiğine dair aldığım temel sorulardan bir kaçı.


Zaman içerisinde ya da günden güne, benim fikrime göre farklı bir pozisyonda oturmayı ya da uzanmayı tercih edebilirsin ve belki de görülen, bilinen yöntemlerin aksine bir kaç küçük destek ile meditasyon pratiğini farklı bir yöne evirebilirsin.


Burada gösterdiğim 5 pozisyon bunlardan bence sadece bir kaçı. Meditasyonda kalmanı destekleyecek bazı yardımcı malzemeleri ve oturuş biçimlerinde dikkat edilmesi gerekenleri derlediğim bu yazıda kendi pratiğini dönüştürecek bir bilgi belki bulabilirsin.

Yoga derslerinin çoğunda ya da yönlendirmeli meditasyonlarda sıklıkla duyduğun, sırtın dik, başının tepesi uzun, kalçaların rahat olsun gibi yönlendirmeler bazı rahatsızlıklara ya da günün koşullarına göre bedenimize uymayabilir. Bu durumda yeni başlayanlar için meditasyonu ‘başaramıyormuşuz’ gibi bir hisse kapılmak yaygındır.


Meditasyon yaparken oturmanın neden bu kadar çok vurgulandığı konusuna gelecek olursak, amaç aynı anda hem rahat hem de uyanık kalmaya yardımcı olacak bir pozisyonu koruyabilmektir. Dik oturduğumuzda uykuya dalmak tabi ki daha zordur. Bu nedenle pratiklerde genel olarak uzanabilirsin, uzanarak yapabilirsin yönlendirmelerini daha az duyarız.


NASIL MEDİTASYON YAPABİLİRİM?


1. Uzanabilirim


Eğer dikkatini toplayabiliyor ve uykuya dalma gibi bir durumla karşılaşmıyorsan ve bu senin için genelde ya da sadece ogün için en rahat pozisyon ise, elbette uzanarak meditasyon yapabilirsin.

Uzanarak meditasyon yapıyor isen, sert bir zemine yatman genellikle önerilir, ancak belli durumlarda üst gövdenin altı eğimli bir yüzeyle desteklenerek da meditasyon pozisyonu almak mümkündür.



2. Bir mindere oturabilirim


Pelvis dediğimiz kalça kemiklerini de içine alan yapının bir parça öne eğimli olması, meditasyon oturuşlarında sırt bölgesinde oluşabilecek ağrılara engel olan pozisyonlardan biridir. Bu açıyı da en iyi bir minderin ucuna oturarak sağlarız.

Ancak yumuşak bir zemine uzanmak kadar yumuşak bir mindere oturmak da meditasyonda sırt ağrısına neden olabilir. Bazı bedenler için yumuşak, alçak bir minder de iş görebileceği gibi, kimi beden yapıları için daha yüksek ve sert bir minderin ucuna oturmak gerekebilir.


Seçeceğiniz mindere nasıl oturacağınızdan, onun sertliği, boyutu ve beden anatominizin ilişkisi de önemlidir.

Yumuşak bir minder sırtınıza ihtiyacınız olan desteği veremeyebilir.


Dolayısıyla böyle durumlar için kabuk dolgulu meditasyon minderlerine de bir bakılabilir. Bunlar bir parça daha oturduğunuzda kalçanızı sünger dolgulu bir mindere göre daha çok destekleyecek ve sırtınızın süreç içinde ağrımasına bir parça daha engel olmuş olacaktır.



3. Meditasyon Taburesi kullanabilirim


Meditasyon taburesi, seiza oturuşu gibi oturuşlarda ( meditasyon oturuşları için buradaki yazıma bakabilirsiniz) bence tercih edilebilecek bir diğer meditasyona destek malzemedir. Burada otururken dikkat etmeniz gereken ise, yerle temas eden diz alanınızın ve ayak bileğinizin altını da yumuşak bir battaniye ile acımayacağından emin olacak şekilde desteklemektir. Bu da denenebilir.


4. Sandalyeye oturabilirim

Herhangi bir şekilde yere oturmak sana göre değil ise, bir sandalyeye oturarak da elbette meditasyon yapılabilir. Burada dikkat etmeniz gereken ise, kalçanızın önde kalarak sırtınızı sandalyenin arkasına yaslamak değil, olabilidiğince oturma kemiklerinizin üstüne oturup, sırtınızı onun üzerinde uzun ve dik tutabilecek şekilde pozisyonlanmanızdır. Aynı zamanda kullanacağınız sandalyede ayaklarınız zemine tam olarak yerleşiyor olmalıdır. Eğer ayaklarınızın sadece parmak ucu yere değiyorsa, bu durumda ayak tabanlarınızın altına yoga blogları ya da kalın kitaplar ile bir parça yükseltme yapmak gerekebilir.


Meditasyon sürecinde elbette, öncelikli olarak bedenimizin rahat olduğu yeri bulmak önemli. Ancak unutmamalıyız ki bu bir öğrenme ve keşif süreci. Günden güne ihtiyacımız değişedebilir. Bu süreçte deneyerek sizin için en rahat ve konforlu pozisyonu deneyerek bulabiliriz. Ve yattığınız ya da sandalyeye oturduğunuz için hatta vaktiniz yokken otobüs durağında meditasyon yaptığınız için ‘başarısız’ olmuş olmazsınız.


Aklınıza takılan ya da sormak istediğiniz bir şey olursa, daima bana mesaj atabilirsiniz.


İyi pratikler dilerim!

438 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page