Çoğumuz için meditasyon yapabilmek zorlu bir süreçtir. Yıllarca yoga yapmış bir insan için bile, meditasyon sırasında kıpırdamadan kalabilmek, kıpırdamamak için kendini zorlamak, sırtın, boynun ya da dizinin ağrısına takılıp gitmekten, kendi içinde oturup kalmanın dayanılmazlığı dahil bir sürü sebepten ötürü meditasyon istenmeyen bir pratiğe gönüşebilir.
Meditasyon esnasında, çabasızca kalabilmek için bazı yöntemler vardır. Doğru oturuş ve beden-zihin rahatlığını yakalayamadığımız sürece, acılar ya da huzursuzluklar içinde dakikalarca kalmaktan ziyade, 5 dakikalık doğru bir oturuşun faydası çok daha etkilidir diyebiliriz. O nedenle bir oturuşta ne kadar uzun süre kaldığınız değil, ne kadar çabasız ve olanı olduğu gibi gözlemleyebildiğiniz bir halin içinde kalabilmek önemlidir.
İşte bu şekilde etkili bir oturuşu bulabilmek için aşağıdaki yöntemleri denemenizi öneriyorum.
Etkili bir meditasyon pratiğinde, beden postürünüzle ilgili 3 önemli özelliği göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. Doğru hizalama, rahatlık ve çabasızca durabilme.
Doğru hizalama
Meditasyon oturuşunuzdaki ilk en önemli adım, beden parçalarınızı doğru hizalamak diyebiliriz. Peki bu hizalama nasıl olmalıdır?
Sırtınızın, boynunuzun ve başınızın arkasını düz bir çizgide hizalamanız önemli. Bunu yaparken sırtınızı bir duvara dayayarak başlayabilir ve bedeninizde o hizalamanın nasıl bir his olduğunu hissederek başlayabilirsiniz. Omurganız oturma süresi boyunca, gün içinde sürekli öne eğilme eğilimine sahip olduğu için öne doğru düşebilir, ancak bunu fark ettiğinizde tekrar sırtınızı dik bir konuma getirmeyi hatırlamanız gerekir. Sırtınız dik iken, onu dik tutmak için beden parçalarınızı kastığınız değil, o dik ve uzun oturuş halinde çabasızca kalabildiğiniz bir konfor alanını edinmeniz önemlidir.
Bunun yanı sıra, oturduğunuz zeminden beden ağırlığınız yere doğru ağırlaşırken, başınızın tepesinde bir taç taşıdığınızı düşünebilirsiniz. Yani boynunuz da uzun omurganızın devamı olarak yukarı doğru uzamalıdır. Sanki başınızın ortasından bir iple yukarı doğru uzadığınızı görselleyebilirsiniz. Aynı zamanda göğüs kafesinizi hafifçe çenenize doğru yaklaştırmak da doğru postürü bulmanıza yardımcı olacaktır.
Rahatlık
Meditasyon pratiğinde kalabilmenin önemli bir diğer adımı ise, rahat bir biçimde kalabileceğiniz bir bedensel alan oluşturmaktır. Bu rahatlık, bedendeki kasların, boynun, omuzların ve hatta yüz kaslarınızın kasılmadan, rahat bir şekilde yerleşeceği bir oturuşu bulmak ile ilgilidir. Çoğunlukla kalçalarda ve dizlerde oluşan ağrı ve ayaklarda uyuşma gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle aşağıdaki oturuşları deneyerek size en uygun ve en rahat edebildiğiniz oturuşu bulmayı deneyebilirsiniz.
Eğer sizin için doğal bir bağdaş ya da benzerlerinde kalmak çok rahat değilse, meditasyon taburesi, yüksek bir minder/bolster üzerine oturabilir ya da sandalye üzerinde meditasyon oturuşunu bulabilirsiniz. Görselde de görebileceğiniz gibi eğer sandalye kullanmayı tercih ederseniz, sırtınızı sandalyenin arkasına dayamamaya özen gösterin. Bu şekilde omurganızı kendi içinde dik tutmayı öğrenebilirsiniz.
Meditasyon taburesi ya da bolster kullanmayı tercih ederseniz, yere dizlerinizin altına bir battaniye yerleştirerek, dizlerinizin rahat kalmasını sağlayabilirsiniz.
Lotus, yarım lotus, doğal bağdaş ya da burmese oturuşlarda, altınıza bir minder alıp, minderin ucuna doğru oturmanız daha dik bir omurgayı korumak için önemlidir. Tam lotus oturuşu, her beden için uygun olmayabilir. Diz ve kalça eklemlerinin hareket açıklığına göre bu oturuşta rahat kalmak bedenden bedene değişebilir. Bu nedenle oturuşu denemekle birlikte, dizlerde acıma olursa, üstelememekte fayda vardır. Burmese oturuşta ise, arkadaki ayağın topuğunu perine bölgenize yerleştirerek diğer ayağı önüne yerleştirebilirsiniz. Bedeninize iyi hissettiren bir oturuşu bularak, meditasyon esnasında doğru postürde rahat bir şekilde kalmayı sağlayabilirsiniz.
Çabasız durabilme
Meditasyon esnasında çabasız kalabilmek, doğru postür ve doğru oturuşla direkt olarak bağlantılıdır. Başın tepesinden yukarı uzandığınız dik postüre, size uygun olan oturuşta yerleştiğinizde çabasız durabilmenin ilk adımını atmış olursunuz. Eğer herhangi bir bağdaşa yerleştiğinizde dizlerinizin iki yana düşmesi zaman içinde acı oluşturuyorsa, dizlerin altına minderler yerleştirip oturuşunuzu desteklemeniz faydalı olacaktır.
Bunun yanı sıra kalçanız ile minder arasındaki doğru açıyı bulmak da çabasız durabilmenizi destekleyecektir. Kalça kemiğinizi içi su dolu bir kap gibi öne arkaya doğru eğerek, tam ortada denge merkezinizi, yani o suyun dökülmeden durabileceği açıyı bulmayı araştırın.
Umarım meditasyon artık sizin için daha kolay hale gelebilir. Sıklıkla uygulanan nefes gözlem meditasyonu ile ilgili bilgi almak isterseniz YouTube kanalımdaki “Nefes gözlem meditasyonu nasıl yapılır?” videosunu izleyebilirsiniz.
#meditasyon #meditasyonoturuşları #lotus #halflotus #burmese #bolster #yoga #yogaminderi #meditasyonminderi
コメント