top of page

Senin meditasyonun hangisi: Bilmeniz gereken 8 farklı meditasyon yöntemi

Meditasyon pratiği yapanları, 1970’lerin hippilerine benzetme dönemini bir kenarda bıraktığımıza göre, kendi meditasyon şeklini bulmaya hazır mısın?


Meditasyonu gündelik rutininize yerleştirmenin faydaları üzerine daha önce pek çok kez yazdım. Düzenli bir meditasyon pratiğinin, beyin üzerindeki olumlu etkileri, stresi azaltma oranı ve diğer etkilerinden de defalarca bahsedildi. Ancak geri dönüşlerde çoğu kez duyduğum “nefes gözlem meditasyonları bana hiç uygun değil”, “aşırı sıkılıyorum” gibi cümleleri düşünmekten de geri kalamadım.

Eğer bağdaş kurup, oturmak sana göre değilse, meditasyon yapabileceğin birçok yöntem ve şekil olduğundan bahsetmek istiyorum. Haydi aşağıdaki grafiği takip et ve senin için uygun olan meditasyonları denemeye hazırlan.


KinHin (yürüyüş meditasyonu)

KinHin zen felsefesinde, nefesle birlikte takip edilen bir yürüme meditasyonudur. Yürürken amaç sadece yürümektir. Eskiden uzun zazen oturuşları arasında pratik edilen bir uygulama ola KinHin, oturmaktan hoşlanmayan ve hareketli insanlar için de başlı başına iyi bir meditasyon şekli olabilir. Yürürken dikkatinizi adımlarınıza yönlendirerek, zihin ve beden hareketlerinize odaklanabilirsiniz. Sol baş parmağınızı avuç içine doğru kıvırarak, yumruk yapın ve sağ elinizle sol yumruğunuzu kavrayın. Yine diğer tüm meditasyonlarda olduğu gibi, doğru postürünüzü koruyarak yürüyün ve duraksamadan, nefesinizle bir ritm yakalayarak farkındalıkla yürümeyi deneyin ve nasıl hissettirdiğine bir bakın.

Tai Chi& Qigong

Daha çok yavaşlatılmış bir dans gibi görünen bu pratikler, bedendeki yaşam gücü olan Chi ya da Qi enerjilerinin düzgün yönlendirilmediğinde ve akışında bir problem olduğunda bedenin rahatsızlandığı inancı ile ortaya çıkmış. Geleneksel Çin tıbbında oldukça fazla yeri olan bu iki egzersiz de, bedenin yaşam gücünü yönlendirmeye yarar. Temel egzersizleri farkındalıkla gerçekleştirdiğinizde, beyin kapasitesinin arttığı ve birçok rahatsızlığı tedavi ettiği de söylenir. Herhangi bir aksesuara ihtiyaç duymadan yapacağınız bu egzersizlerin bedensel, zihinsel ve ruhsal aktivitelerinizde canlanmayı sağladığı söylenmektedir.

Dans meditasyonu-Dinamik meditasyon

Hareket etmekten fazlasıyla keyif alanlar için tabii ki dinamik meditasyonlar oldukça faydalı olabilir. Bu meditasyonlarda, bedenin özgürce hareket etmesinden yola çıkarak, beden ve zihni stresten uzaklaştırarak sessizleştirmeye odaklanılır. Farklı tekniklerin olduğu, farklı dinamik meditasyonlar vardır, ancak hareketin içinde gevşemek için, nefes, ses, aktif hareket ya da dans sizin için uygunsa, bu meditasyonlar tam size göre diyebiliriz.


IAM meditasyon tekniği

Yoga seven ve meditasyondan hoşlanmayanlar için oldukça etkili bir yöntem olabilir. Integrated Amrita Meditation olarak geçen bu teknik, Mata Amritanandamayi (Amma olarak bilinen) adında bir Hint spiritüel lider tarafından oluşturulmuştur. 20 ila 30 dk arasında süren bu meditasyon, sabah uyandığınızda kolaylıkla yatakta da uygulayabileceğiniz yoga pozları ile başlar ve nefes çalışmaları ile devam eder. Bu pratiği uygulayanların, kortizol ve adrenalin hormon seviyelerinin düştüğü gözlemlenmiştir.

Detaylı bilgi için videoyu izleyebilirsiniz…


Trataka meditasyonu

Bu meditasyon çeşidinde bakışları sabit bir noktaya (bu bir mum ışığı ya da bir yantra/mandala olabilir) dikerek, hareketsiz bir şekilde kalınır. Oturarak ya da ayakta uygulayabileceğiniz bu meditasyon için bakışlarınızı yönlendirebileceğiniz sabit bir nesne gerekir. Odaklanılan cisme bakarken, kendi merkezine yönlenmenin daha kolay olmasından yola çıkan bu meditasyon çalışması, daha iyi odaklanmayı sağladığı gibi, göz sağlığı açısından da faydalıdır. Oldukça yoğun bir pratik olan bu çalışmayı kısa sürelerle uygulamanız ve deneyiminiz arttıkça süreyi artırmanız önerilir.

El hareketi meditasyonu

Eğer herhangi bir şekilde meditasyon oturuşları ile ilgili bir sıkıntınız yok, ancak kımıldamadan durmakta zorlanıyor iseniz, el parmakları ve bileklerin farkındalıkla hareketine odaklanılan meditasyonları deneyebilirsiniz. Rahat ettiğiniz bir meditasyon oturuşunu koruyarak ellerinizle yaptığınız hareketlere odaklanın.

Detaylı bilgi için videoyu izleyebilirsiniz…



Nefes meditasyonları

Meditasyon oturuşlarında hareketsiz kalmak ile ilgili sorunu olmayanlar için, pranayama, yogik nefes çalışmaları oldukça rahat pratik edilebilir. Birbirinden farklı nefes çalışmaları olmakla beraber, bu çalışmalar temelde, doğal akan nefesin gözlemlenmesi ya da alınan ve verilen nefesin belirli şekillerde kontrol edilmesini içerir. Uzun süreli nefes almanın, bedenin enerji ile dolmasını tetiklediği, verilen nefesin uzatılmasının, bedeni sakinleştirdiği söylenmektedir.


Ayakta meditasyon

Vakti olmayanlar, işe giderken otobüste, metroda, uzun süreli ayakta kalma durumlarında bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Oturmak yerine farkındalıklı bir ayakta duruş ile kendi içinize dönmek daha kolay olabilir. Duruşunuzu kontrol etmek için ayaklar kalça genişliğinde ve parmaklarınız karşıya bakacak şekilde, ağırlığınızı iki ayağınızdan yere doğru ağırlaştırın. Bel kavisinizi artırmadan kuyruk sokumunuzu içeri alın, omuz başlarınızı geriye doğru davet edin. Bu pozisyonu koruduktan sonra, dikkatinizi bedeninizde gezdirmeye başlayın ve bedenin farklı yerlerinden hislere odaklanarak, o hisleri gözlemleyin, eğer yapabiliyorsanız gergin hisseden noktaları serbest bırakmaya odaklanın.

Kısacası her beden tipine göre yoga hareketleri olabildiği gibi, her insan karakterine uygun bir meditasyon şekli de bulmak mümkün. Gündelik rutinlerimizde, uzun süre hareketsiz kalmak sana bugün için iyi gelirken, yarın bunu yapmak istemeyebilirsin. Kendine uygun olan meditasyonu bulup, gündelik pratiğine eklemek ise artık senin elinde. Keyifli pratikler dilerim!




428 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page