top of page

NEFES GÖZLEM MEDİTASYONU (SHAMATA MEDITATION) NASIL YAPILIR?


Meditasyon, uygulama olarak kişinin zihninde olup biten ne ise onu farketmesi olarak özetlenebilir. Yani kısacası, meditasyon zihnin boş olma hali değil, geleni olduğu gibi kabul edip gönderebilmektir. Zihnin sakinleşmesi ise bu kapsayıcı tavır ile açığa çıkan bir hediye gibidir. Meditasyonun amacı değildir. Bu nedenle öyle ya da böyle olan bitenle kalabilmek esastır. Herhangi bir süresi de yoktur. Önemli olan 5 dk da olsa uygulamanızı her gün takip edebilmenizdir.


O halde aşağıda anlatacağım bir kaç adımı takip ederek meditasyon uygulamanıza başlayabilirsiniz.


1) Öncelikli olarak senin için kolay olan bir bağdaşı bul. Bunu yaparken ayaklarının uyuşmayacağı, zaman geçtikçe seni zorlamayacak bir bağdaş olmasına dikkat edebilirsin. İlk başlarda bunu bulmak zor olabilir ancak zaman içinde farklı oturma pozisyonlarını deneyerek senin için en uygun oturuşu bulabilirsin.

2) Rahat bir bağdaşı sürdürebilmek için önemli olan ikinci hal, oturma kemiklerinin altına bir yastık, battaniye ya da kalınca bir kitap koyarak kalçanı yerden yükseltmektir. Bu şekilde dizlerin yere daha çok yaklaşacak ve bedeninin yerle temas ettiği alanı arttıracaksın. Bu da oturma sürende seni daha çok rahat ettirecektir.

3) Rahat bağdaşı bulduktan sonra, meditasyon uygulamasının en önemli kuralı, dik omurgaya yerleşmektir. Yani sırtın arkanda bir duvar varmış ve ona yaslanıyormuşcasına dik bir biçimde olsun. Meditasyon halinde bu dikliği koruyabilmek en önemli aşamadır. Dikliğinin bozulduğunu farkettiğin anda omurganı tekrar düzleştirmeyi kendine hatırlatabilirsin.

4) Omuz başlarını önce kulaklarına doğru yaklaştırıp, sonra geriye doğru alarak dik bir omurgayı muhafaza edip, başının tepesinden yukarı doğru uzadığını görsellerken, çeneni ileri ve göğüs kafesine doğru al. Bunu yaparken vücudunun ağırlığını aynı zamanda yere doğru bırak. Yani başın tepesinden yukarı doğru uzarken, oturma kemiklerinden de yere doğru ağırlaş. Gözlerin açık ya da kapalı olabilir. Eğer açık tutuyorsan, ileride yerde bir noktaya bak. Ancak gözlerini o noktaya dikmek yerine, 360 derece çevresini de görebileceğin bir kapsayıcılıkta olsun.

5) Ellerin üst bacaklarında, dizlerine doğru dönük olabileceği gibi yukarıya doğru açık da kalabilir. Bu seçim sana kaldığı gibi, günden güne de değişebilir.

6) Ve son ve en önemli adım; doğal akan nefesini takip et. Yani nefesine hiç bir şekilde bir müdahalede bulunma. Her an o nefesin nasıl değiştiğini, bedeninde nerelerde nasıl etkileri olduğunu, nefesin sığ/derin, sıcak/soğuk vb etkilerini, günden güne olan farklılıklarını vb. farket.

Düşünceler gelip gidecek, onları yargılamadan gelmesine izin ver. Eğer bir düşüncenin peşine takılıp gittiğini farkedersen, tekrar nefesine geri dön.

Bu uygulamayı her gün çok kısa bile olsa tekrarlamayı ihmal etme! :)

Çevik Maymun



926 görüntüleme0 yorum
bottom of page