top of page

3 Kısa Adımda Meditasyon Köşesi Nasıl Tasarlanır?

Güncelleme tarihi: 22 Kas 2018


Meditasyonda zihni sakinleştirmek, sakinleşmeye adanmış bir mekan yardımı ile çok daha kolay olacaktır. Kendi evinde, fazla alan kullanmadan bir mekan tasarlamayı öğrenmeye ne dersin?

Gündelik rutinimizde evimiz hayatımızdaki rutinleri destekleyen mekanları bize sağlıyor. Uyumak için yatak odamız, rahatlamak için kurguladığımız bir yaşam alanı ve yeme-içme gibi rutinlerimiz için bir mutfağımız var.

Peki madem meditasyonda gündelik hayatımızın bir parçası, o halde onun da hem pratiği içselleştirmek ve devamlı kılabilmek, hem de meditasyon esnasındaki sakinliği koruyabilmek adına özelleşmiş bir alana ihtiyacı olduğu kaçınılmazdır.

Tahmin edersiniz ki, koltukta uyumakla yatak odasında uyumak oldukça farklıdır. Bu nedenle mimari anlamda yalnızca meditasyon için ayrılmış bir köşe, pratiğin özüne olan farkındalığı arttırmak adına da oldukça önemlidir.

Anlatmaya çalıştığım konu Feng-Sui gibi (inanırsınız inanmazsınız) dekorasyon prensiplerinden ziyade, mekansal elementlerin seçimi ile pratiğinizi sürdürülebilir kılmaya yardımcı olmaktır.


1) Meditasyon Alanının Özelliği ve Seçimi

Meditasyon köşenizi tasarlarken ilk adımınız kendi yaşam stilinize ve pratikteki alışkanlıklarına bir bakmak olacaktır. Genellikle size özel bir alanda pratik yapmayı tercih ediyorsanız, hatta grup meditasyonlarında rahatsız olan bir yapınız varsa, kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, ev içi sirkülasyon ve hareket oldukça yoğunsa seçeceğiniz alan mahremiyetinizi daha çok koruyabileceğiniz bir alan olmalıdır. Bu belki yatak odanızın bir köşesi, ya da çok şanslıysanız, küçük bir giyinme alanını dönüştürme, küçük bir odanızın köşesi, evde bir yoga stüdyonuz varsa orada bir alan olabilir. Ancak yukarıda saydığım durumlar sizi rahatsız etmiyor ya da küçük bir aileye sahipseniz, pekala yaşam alanınızda yaratacağınız bir köşe de uygun olabileceği gibi, dekoratif olarak da oldukça şık görünebilecektir.

Bunun yanısıra meditasyon köşenizin, sürekli düzenli ve temiz tutabileceğiniz bir yerde olması önemli bir kriterdir. Eğer alanı kendi dinamikleri içinde temiz ve düzenli tutamayacaksanız, seçtiğiniz köşeyi tekrar bir gözden geçirmenizi tavsiye edebilirim.


2) Meditasyon Objelerinin

Meditasyon alanınızı seçtiniz. Bundan sonraki adım da öncelikli olarak meditasyon sırasında kullandığınız sabit objelerinizi düşünerek alanı tasarlamaya başlayabilirsiniz. Genişçe bir meditasyon minderi alanınızı tanımlamak adına oldukça kullanışlı olacaktır.

Eğer bir minder kullanmıyorsanız, küçük bir halı ya da örtü ile de mekanınızın sınırlarını tariflemeniz gerekir. Bu tarif mekansal olarak meditasyon alanı algınızı oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Yani bir kedi gibi kendi alanınızı belirleyerek, egemenliğinizi ilan etmeniz önemli :)

Tavandan sarkıttığınız bir tül, dekoratif objeler de bu tanımı kuvvetlendirecektir. Eğer kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, meraklı çocuklarınız varsa, onlara da bu alanın size ve pratiğinize ait olduğunuzu anlatmanız oldukça kolay olacaktır.


3) Dekoratif Objelerle Alanın Tanımı

Alanı seçtiğiniz dekoratif objelerle şekillendirmek de oldukça önemli.

Bunun yanı sıra, küçük bir sehpa, raf vs ile bu tanımlı alanı genişletebilirsiniz. Mumlar, doğal taşlar, kullanıyorsanız tütsülüğünüz, belki sizi teşvik eden motivasyon yazılarının olduğu bir poster ve heykellerle kendi tasarımınızı oluşturabilirsiniz.


Hepimiz bir gün öyle bir gün böyleyiz. O nedenle pratik yaptığımız mekanında bir gün öyle bir gün böyle tasarlanmış olmasına izin verin ve mekanınızın dekorasyonunu değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Buraya tıklarsanız pinterest hesabımda ‘meditation space ideas’ panosunda fikir verebilecek bazı köşeler paylaştım.

Aklınıza gelen bir soru ya da eklemek istedikleriniz olursa benimle iletişime geçmekten çekinmeyin :)

Keyifli pratikler dilerim.


Çevik Maymun



1.878 görüntüleme0 yorum
bottom of page